تأ سیسات مورد نیاز در طراحی بوستانها
مسجد بوستان،مسجد تابستانه،مسجد زمستانه،تابلوهای معرفی و راهنمایی در بوستان ها و جنگلکاریها،غرفۀ دائمی آموزش
تأ سیسات مورد نیاز در طراحی بوستانها
برخی از تأسیسات مورد نیاز بوستانها (پارکها):
۸-۳-۱- مسجد بوستان
در طرف قبلۀ بوستانها، به طوری که اطراف نمازخانه را گیاهان معطّر احاطه کرده باشد، مسجد و حسینیه احداث شود.
۸-۳-۲- مسجد تابستانه
مسجد میتواند فقط یک سقف مرتفع باشد. مخصوصاً در مناطق گرم، میتوان مساجدی به سبک مسجد جامع اصفهان ساخت که در روزها و ساعات گرم، همراه باوزش باد و نسیم، عطر درختان و گیاهان فضا را معطّر کنند.
۸-۳-۳- مسجد زمستانه
و میتوان زیر زمین را هم به عنوان مسجد و هم به عنوان نمازخانه با سقفی کوتاه، برای برپایی نماز، در زمستان و روزهای سرد در نظر گرفت که بدون امکانات گرمایشی و سرمایشی قابل استفاده باشد.
همچنین میتوان در وسط بوستان و در محوریترین مراکز، مسجدی به همراه حسینیّه یا معصومیّه (برای استفادۀ بانوان) با طرح معماری اسلامی احداث نمود و سه نوبت صبح و ظهر و شب، نماز جماعت در آن برگزار کرد .
درها و پنجرههای چنین مسجدی مناسب است مشرف به بوستان باشد که عطر دل انگیز گلها به نماز گزاران هم برسد.
در اطراف مسجد، درختچۀ مورد و گلهای نرگس، یاس رازقی و مرکبات و…برای کاشت مناسباند.
۸-۳-۴- تابلوهای معرفی و راهنمایی در بوستانها و جنگلکاریها
ابتدای بوستان توضیح کلّی ای دربارۀ اهداف بوستان و نیز راهنمایی مسیرها و نیز معرّفی گونهها با بیان آیاتی که دربارۀ درختان میوه و…در قرآن هست و نیز روایاتی که دربارۀ خواصّ سبزیجات و گیاهان دارویی و…هست در تابلوهایی نصب شود.
روایاتی که دربارۀ کبوتر و نگهداری آن و نیز سابقۀ کبوتر خانهها هست نیز بر روی تابلوهایی درکنار کبوتر خانهها نصب شود.
روایاتی دربارۀ برخی پرندگان مانند «کبک و قطا» یا همان «باقرقره از کوکرها» که میتواند نوعی کبوتر باشد، نیز نصب شود.
۸-۳-۵- غرفۀ دائمی آموزش، معرفی و عرضه میوهها و محصولات
چه خوب است هر جا که درخت و گیاهی کاشته میشود همانجا از محصولات آنها عرضه شود تا بوستانها تداعی کننده بهشت باشند نه مکانی که مملو از درخت و گیاه باشد اما مردم هیچ چیزی را مربوط به آن نبینند.
زیر باغ پرهیزگاران نهرها جاری است و خوردنی و سایهاش دائمی است. خداوند در سورۀ مبارکۀ رعد آیه: ۳۵ میفرماید:
{ مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ أُكُلُها دائِمٌ وَ ظِلُّها تِلْكَ عُقْبَى الَّذينَ اتَّقَوْا وَ عُقْبَى الْكافِرينَ النَّارُ }؛[۱]
توصيف بهشتى كه به پرهيزگاران وعده داده شده، (اين است كه) نهرهاى آب از زير درختانش جارى است، ميوۀ آن هميشگى، و سايه اش دائمى است. اين سرانجام كسانى است كه پرهيزگارى پيشه كردند و سرانجام كافران، آتش است!
همانطور که خداوند تبارک و تعالی در باغِ بهشت وعده داده است که خوردنیهای بهشت دائمی است. البته دائمی واقعی از هرجهت، در فضاهای سبز شهری هم میتوانیم طوری گیاهان و درختان را بکاریم که در تمامی فصول میوه و محصول داشته باشیم.
متأسفانه در تمام جنگلکاریها و فضاهای سبز انواع و اقسام خوراکیهای مضرّ و سرطان زا عرضه میشود، در حالیکه اثری از میوه و سبزی تازه یا محصولات تبدیلی سالم میوه نیست، اگر آبمیوهای هم عرضه شود آبمیوههای شیمیایی و مضر و سرطان زاست. آیا بهتر نیست در هر پارک و پارک جنگلی انواع میوه و آبمیوه و نیز سبزیحات تازه برای فروش عرضه شود؟
[۱] – سوره رعد، آيه ۳۵٫