منافع زیست محیطی درختان میوه و گیاهان مزروعی
منافع زیست محیطی درختان میوه و گیاهان مزروعی
یکی از مهمترین و با ارزش ترین مزیتهای درختان میوه و گیاهان مزروعی منافع زیست محیطی آنان است.
۲-۴-۱- کمک به رفع آلودگی هوا
درختان میوه و گیاهان مزروعی فتوسنتز بیشتری نسبت به درختان غیر مثمر دارند و مواد آلرژی زا و هیدورکربنهای مضر و آلوده کننده به هوا نمیفرستد. درختان میوۀ برگریز، حتی در سردترین نقاط کشور مانند شهر اردبیل تا آبان ماه برگ فتوسنتز کننده دارند؛ یعنی حدود هشت ماه برگ فتوسنتز کننده و سرسبز دارند و اکسیژن تولید میکنند و دی اکسید کربن میگیرند بدیهی است که باغ و مزرعه همانند درختان بیثمر و چمن چوب و برگ خشک هم تولید میکنند.
یک باغ یا مزرعه چند هکتاری سالانه چندین تن کربن هوای اطراف خود را ترسیب میکند و به میوههای خوشمزه و سایر محصولات کشاورزی تبدیل میکند و به خارج آن منطقه میفرستد اما یک فضای سبز درختان بیثمر و چمن چند هکتاری سالانه جز مقداری سرشاخههای هرس شده و مقداری لاش برگ چیز دیگری خارج نمی کنند.
۲-۴-۲- کمک به ازیاد آب شیرین
تمام اجزای درختان میوه و گیاهان مزروعی به صورت تر و همراه با مقادیری آب شیرین از درخت جدا میشوند، میوهها در حقیقت کیسههای حاوی آب شیرین هستند، حتی برگ درختان میوه با شروع سرما و به طور ناگهانی بدون کم شدن رطوبت برگ به صورت مجموعهای بر زمین میریزند و رطوبت زیادی به شکل آب شیرین وارد زمین میکنند.
۲-۴-۳- کمک به ازیاد حاصلخیزی خاک
زیر اکثر قریب به اتفاق درختان میوه گیاهان فراوانی رشد میکنند و حتی برخی گیاهان مانند شنبلیله و یونجه و نخود و باقلا نه تنها خاصیت حاصلخیزی خاک را کم نمیکنند که خود «کود سبز» نام گرفتهاند و به سبب زیست مسالمت آمیز با باکتریهای مخصوصی نیتروژن هوا را جذب میکنند و باعث ازدیاد حاصلخیزی خاک میشوند.
۲-۴-۴- کمک به ازیاد تنوع زیستی
ازیاد تنوع زیستی گیاهی: گیاهان مزروعی و درختان میوه با حاصلخیز کردن خاک و نیز ازدیاد آب شیرین و اضافه کردن کود و… باعث ازدیاد سایر درختان و درختچهها و گیاهان غیر جنس خودشان میشوند، در حالیکه درختان غیر مثمر و چمن با دهها عملکرد باعث کم شدن تنوع زیستی گیاهی میشوند.
ازدیاد تنوع زیستی جانوری: درختان مثمر و گیاهان مزروعی با تولید غذا و تولید اکسیژن و نیز با ازدیاد آب شیرین و با ازدیاد تنوع گیاهی باعث ازدیاد جانوران میشوند.
۲-۵- سیاست خارجی و درختان میوه و گیاهان مزروعی
کاشت درختان میوه در فضاهای سبز بجای درختان بیثمر و کاشت گیاهان مزروعی بجای چمن، تأثیر بسیار مثبتی در سیاست خارجی خواهد گذاشت.
۲-۵-۱- بی اثر شدن تهدیدات دشمنان و تحریمها
طبیعی است که اگر ما بتوانیم بهجای کاشت درختان بیثمر از درختان میوه و بهجای چمن از گیاهان مزروعی و بهجای گیاهان زینتی از گیاهان خوراکی استفاده کنیم تولید ملی را بالا برده ایم و خواهیم توانست با تهدیدات دشمن و تحریمها مقابله کنیم.
۲-۵-۲- کم شدن وابستگی به فروش نفت
اگر بهجای درختان بی ثمر، میوه و بهجای چمن، گیاهان مزروعی کاشته شود اتّکای به نفت کمتر خواهد شد و در نتیجه وابستگی کشور کاهش مییابد و تولید ملی افزایش خواهد یافت و نیز کشور ما میتواند در مقابل تهدیدات دشمن مقاوم باشد.