تاریخچه کاشت درختان و گیاهان غیر مثمر
تاریخچه کاشت درختان و گیاهان غیر مثمر ، هرچه کاشت درختان میوه سابقه ای به عمر بشر دارند اما کاشت درختان غیرمثمر و چمن در ایران و جهان کم سابقه هستند.
۲-۱- درختان و گیاهان بی ثمر در کشور
به طوری که در تاریخچه کاشت درختان مثمر گفته شد اکثریت پوشش درختان و گیاهان جنگل های خودرو و طبیعی ایران را درختان میوه و گیاهان مزروعی یا مرتعی تشکیل میدهد.
سالهای قبل با اینکه جمعیت شهرها بسیار اندک بود، اما در هر شهری باغهای میوه فراوان با انواع درختان وجود داشت. اما امروزه با ازدیاد جمعیت این باغها کاهش پیدا کرده است و تعداد بسیار اندکی از آنها باقی مانده است.
با تغییر کاربری نصف این باغهای سرسبز و با برکت تبدیل به ساختمان و مجتمعهای مسکونی و اداری شده است و نصف دیگرآن را شهرداریها به عنوان فضای سبز، تملک کردهاند و باغی که مملو از درختان میوه باشد امروزه نایاب شده است و باغهای منحصر به فرد شهرها تبدیل به کاجستان و چمنستان شده است.
درختان و گیاهان بی ثمر وهمچنین چمن و گلهای زینتی وارداتی در این باغها کاشته میشود. در این باغها به تقلید ازغرب، فضای سبز بی ثمر کاری رواج فراوان دارد، و میبینیم کاج، اوکالیپتوس و چمن وارداتی نه فقط به عنوان گیاه شناسی بلکه به عنوان پوشش اصلی در باغ کاشته شده است.
۲-۲- کاشت درختان غیر مثمر و چمن در اروپا
آنچه مسلم است این است که تا یکی دو قرن اخیر در هیچ جای دنیا حتی در اروپا کاشت درختان بی ثمر و چمن وجود نداشته است.
۲-۳- درختان توت، اولین فضای سبز در اولین خیابان کشور
خیابان سپه قزوین اولین خیابان کشور بوده است که در طرفین آن توت های کهنسالی – که هم اکنون وجود دارند – به تقلید از غرب مزین به درختان توت می شدند
چنار، دومین درخت خیابان و اولین درخت بی ثمری بود که در طرفین خیابان ولیعصر تهران کاشته شد و بعدها در ادامه خیابان کشی و احداث پارکها سیرِ بی ثمرکاری به تقلید از غرب گسترش یافت.
در برخی از اماکن قدیمی دوره قاجاریه مانند باغ فین کاشان هم پوشش درختان غیر مثمر دیده میشود. که همه به تقلید از غرب و اروپا بوده است.
۲-۴- ریشه یابی کاشت درختان غیر مثمر و کاشت چمن
سه احتمال در کاشت درختان بی ثمرو چمن به نظر می رسد یکی از آنها و یا هرسه میتوانند علت برای کاشت درختان غیر مثمر و چمن باشند:
۲-۴-۱-اطلاع کم غرب از میوه و سبزی
غربیها به سبب بی اطلاعی و کم توجهی به میوه و سبزی کاشت درختان بی ثمرو چمن را در جهان توسعه دادند که کم اطلاعی غرب از مطالب زیر اثبات میشود.
در قرون وسطی و حتی هم اکنون غرب از میوه و سبزی تازه دور بود و نمیشناخت و نیز تنوع گیاهی کمی داشت، لذا نادانسته کاشت درختان بی ثمر و کاشت چمن را در شهرهای خود و همچنین در کل شهرهای جهان از جمله ایران گسترش دادند.
به طور کلی بسیاری از میوهها و سبزیها در اروپا شناخته نبود و فقط مردم گندم و گیاهان ریشه ای را مصرف میکردند و مردم بخاطر عدم استفاده از میوه و سبزی تازه دچار نرمی استخوان و بیماریهای دیگر میشدند و فقط مقداری سبزیجات ریشه ای مصرف میشد توت و مقداری سیب و بعدا به وجود داشت و برخی میوهها به صورت پرورده در عسل از شرق به اروپا میآمد.
۲-۴-۱-۲-وحشت اروپاییان از بادمجان!!
مسلمین با ورود خود به اروپا در ۱۳۰۰ سال قبل انواع میوهها و سبزیها را برای اولین بار با خود بردند و حتی با وجود اینکه ده قرن مسلمین بادنجان را وارد اروپا کرده بودند. اما اروپاییانِ جاهل، این خوراکی با ارزش را «سیب دیوانه» مینامیدند و از آن وحشت داشتند.
۲-۴-۱-۳-انحصاری بودن باغ و فضای سبز به ثروتمندان
در قرون وسطی، باغداری و کاشت درخت، منحصر در طبقه اشراف بوده است که باغ آشپزخانه کاخ ورسای فرانسه و باغ قلعه فرانسه از این نمونهها هستند و عموم مردم از داشتن باغ و فضای سبز محروم بودند، در حالیکه در ایران و کشورهای اسلامی باغهای ایرانی و باغهای اسلامی در دسترس عموم بود.
ائمه معصومین (ع) در اجرای سنت حسنه وقف باغهای فراوان به دست مبارکشان احداث کردند و هم به دیگران توصیه اکید میکردند. امام علی(ع) صدها هزار نخل با دستشان می کاشتند و وقف میکردند تا دسترس عموم قرارگیرد.
دکتر هما بهبهانی مفهوم پارک را به چهار دوره تقسیم کرده است: قرن ۱۵، قرن ۱۷، قرن ۱۸ و ۱۹ و قرن ۲۰ و میگوید: «قرن ۱۵ در ایتالیا و فرانسه باغها و اصولا فضای سبز فقط تحت مالکیت حاکمان و پادشاهان و ثروتمندان بوده است و قرن ۱۹ دوران انقلاب صنعتی در خارج از شهر در گورستانها، پارکهای رمانتیک انگلیسی ساخته شد و چیزی نگذشت این گورستانها به پارکهای عمومی تبدیل شدند.»
قطعا باغهای اسلامی و باغهای ایرانی قدیمیترین تاریخچه احداث باغ است.
۲-۴-۱-۴-تنوع کم گیاهی اروپا
چنانچه در بخش یک دربارۀ اهمیت جنگلهای طبیعی ایران گفتیم تنوع گیاهی ایران سه برابر قاره اروپاست و مواد مؤثره گیاهان دارویی ایران تا پنج برابر گیاهان اروپا می باشد.
از این رو میتوانیم نتیجه بگیریم که حدود دویست سال قبل که اروپاییان علم فضای سبز را به دنیا عرضه کردند تنوع درختان میوه و گیاهان مزورعی در اروپا بسیار بسیار کم بوده است لذا طبیعی است که نباید انتظار داشته باشیم که اروپا و غربیها در فضاهای سبز از میوه و سبزی استفاده کند لذا نمی توانستند دستور مناسبی برای فضای سبز داشته باشند.