کنترل آفات

کنترل آفات

برای کنترل آفات درختان میوه و گیاهان مزروعی که پیشنهاد کردیم در فضاهای سبز و بوستان‏ ها و جنگل‏کاری ‏ها کاشته شوند هرگز نباید سموم شیمیایی استفاده شود و بجای آن از کنترل کننده‏ های طبیعی مانند پرندگان و حشرات کنترل کننده آفات استفاده شود.

۱۰-۱- پرندگان زیبا و آوازه خوان

در روایات نام برخی پرندگان زیبا و آوازه خوان آمده ‏است که در بررسی رفتار آن‏ها متوجه شدیم در محیط زیست نقش بسیار مهمی از جمله کنترل آفات دارند.

وجود این پرندگان می‏تواند موسیقی طبیعی بوستان‏ها را فراهم ‏کنندو شادابی و آرامش روح و روان را به مردم هدیه کنند، همچنین به‌جای سموم دفع آفات باشند؛ می‏توان به موارد زیر اشاره کرد:

هدهد، قنبره/قبره/چکاوک، صرد یا سنگ چشم، بلبل هزاردستان یا عندلیب و همچنین بلبل خرماشقراق یا سبزقبا، خطاف یا پرستو.
پرندگان موجودات ارزشمند کشورمان هستند خواهد رسید که متأسفانه در سال‏های اخیر بسیاری از آن‏ها در تهدید انقراض هستند لذا تکثیر آن‏ها به منظور کنترل آفات از انقراض این پرندگان هم جلوگیری خواهد کرد و حفاظت از محیط زیست محقق خواهد شد.

۱۰-۱- ۱- هدهد

هُدهُد یا شانه‌بسر تنها خانواده زیستی هدهدیان است.پوپک نام دیگری است که آن هم از آواز این پرنده گرفته شده و مرغ سلیمان هم نامی‌است که به نقش وی در ماجرای پیام بری او از سلیمان(ع) به بلقیس ملکه سبا اشاره دارد.

۱۰-۱- ۱- ۱- هدهد در قرآن کریم

در قرآن کریم در ماجرای حضرت سلیمان(ع)از این پرندۀ زیبا نام برده شده است:

{وَتَفَقَّدَ الطَّیرَ فَقَالَ مَا لِی لَا أَرَى الْهُدْهُدَ أَمْ کانَ مِنَ الْغَائِبِینَ}؛
(سلیمان) در جست و جوى آن پرنده ( هدهد) برآمد و گفت: «چرا هدهد را نمى بینم، یا این که او از غایبان است؟!»

{لَأُعَذِّبَنَّهُ عَذَابًا شَدِیدًا أَوْ لَأَذْبَحَنَّهُ أَوْ لَیأْتِینِّی بِسُلْطَانٍ مُّبِینٍ}؛
قطعاً او را کیفر شدیدى خواهم داد، یا او را ذبح مى کنم، یا باید دلیل روشنى (براى غیبتش) براى من بیاورد!

{فَمَکثَ غَیرَ بَعِیدٍ فَقَالَ أَحَطتُ بِمَا لَمْ تُحِطْ بِهِ وَجِئْتُک مِن سَبَإٍ بِنَبَإٍ یقِینٍ}؛
چندان درنگ نکرد (که هدهد آمد و) گفت: من بر چیزى آگاهى یافتم که تو بر آن آگاهى نیافتى؛من از سرزمین«سبا» خبری قطعى براى تو آورده‌ام!

۱۰-۱- ۱- ۲- هدهد در روایات

۱۰-۱- ۱- ۲-۱- نهی از کشتن و آزار هدهد

امامکاظم(ع)فرمودند:
«عَنِ الْهُدْهُدِ وَ قَتْلِهِ وَ ذَبْحِهِ فَقَالَ لَا يُؤْذَى وَ لَا يُذْبَحُ فَنِعْمَ الطَّيْرُ هُوَ؛
و از كشتن هدهد از او پرسیدم فرمود: آزارش مكن وآن را نکش و سرش را مبر كه چه بسيار خوب پرنده‏اى است.»

امام رضا(ع)فرمودند:
«نَهَى رَسُولُ اللَّهِ (ص۹ عَنْ قَتْلِ الْهُدْهُدِ وَ الصُّرَدِ وَ الصُّوَّامِ وَ النَّحْلَةِ؛
رسول خدا (ص) از كشتن هدهد، صرد، صوام و زنبور عسل نهى كرد.»

۱۰-۱- ۱- ۲-۲- هدهد راهنمای آدم(ع)

و در روایت است که هدهد رهنماى سليمان شد به كشور بلقيس و صرد راهنماى آدم(ع) بود از سرانديب تا جدّه در مدت يك ماه.

پرستو چون كه گردشش در هوا براى افسوس بر آنچه است كه با خاندان محمّد(ص) كردند و تسبيحش خواندن«الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ‏»است نبينيدش كه مي‏گويد: «وَ لَا الضَّالِّينَ‏».

۱۰-۱- ۱- ۳- نقش مهم هدهد در کنترل آفات

رفتار این پرنده زیبا در یافتن حشرات فوق العاده است با منقار بلند خود چند سانتی متری داخل زمین را می‏کند و حشرات را خارج می‏کند.
روایت شده:

«أَبَا حَنِيفَةَ سَأَلَ الصَّادِقَ (ع) كَيْفَ تَفَقَّدَ [سُلَيْمَانُ‏]الْهُدْهُدَ مِنْ بَيْنِ الطَّيْرِ قَالَ (ع) إِنَّ الْهُدْهُدَ كَانَ يَرَى الْمَاءَ فِي بَطْنِ الْأَرْضِ كَمَا يَرَى أَحَدُكُمْ الدُّهْنَ فِي الْقَارُورَةِ فَضَحِكَ أَبُو حَنِيفَةَ وَ قَالَ يَرَى الْمَاءَ فِي بَطْنِ‏ الْأَرْضِ وَ لَا يَرَى الْفَخَّ فِي التُّرَابِ حَتَّى يَأْخُذَ بِعُنُقِهِ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع) أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّهُ إِذَا نَزَلَ الْقَدَرُ أُغْشِيَ الْبَصَرُ» ؛

ابوحنيفه از امام صادق(ع) پرسيد چگونه سليمان از ميان تمام پرندگان سراغ هدهد را گرفت؟ امام(ع) فرمودند: راهنماى او براى يافتن آب از اعماق زمين هدهد بود. ابو حنيفه ريشخندى زد و گفت‏ پس اگر اينگونه است چرا قادر نيست دامى را كه براى صيدش گسترانيده‏ اند ببيند؟ امام در پاسخ او فرمودند: آيا نمى‏دانى آنگاه كه تقدير الهى به كار افتد ديدگان بينايى خود را از دست مى‏دهند؟!

لذا پیشنهاد می‏کنیم در بوستان‏ها، جنگل‏کار‏ی‏ها، باغات، و مزارع هدهد پروش داده شود . زیست‏گاه این پرنده به وفور ایجاد شود تا این پرنده زیبا و مهم آفات و کرم‏ها را از بین بررد تا نیاز به سموم برطرف شود.

زیست‌گاه هدهد بایستی دو ویژگی اصلی را داشته باشد:

زمین‌هایی که کود و سم شیمیایی نداشته‏ باشد تا دنبال حشرات، غذای اصلیش، بگردد و وجود اجسام عمودی دارای شکاف (مثل درخت‌ها، صخره‌ها و حتی دیوار) که بتواند در آن لانه‌سازی کند.

عکس از شبکه جهانی، لانه هدهد

عکس از شبکه جهانی، هدهد با حس خارق العاده‏اش می تواند در اعماق زمین به وجود کرم‏ها پی ببرد و با منقار بلندش داخل زمین را برای یافتن کرم می‏کاود و کرم‏های بزرگ را از اعماق زمین خارج می کند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + سه =

دکمه بازگشت به بالا